ИДЕНТИЧНОСТ МЕЖДУ СИМВОЛИКА И ЦВЕТОВЕ

30 Април 2018

Откриване – 3 май 2018 (четвъртък), 17:30 часа

Арт център „Универсум“

Международно висше бизнес училище,

 

По инициатива на Италианския културен институт в България, Национална художествена академия в София и Академия „Брера“ в Милано представят изложба, посветена на интерпретацията на цветовете в националните флагове на двете страни. Съвместният проект се провежда по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Така, под знака на бяло-зелено-червеното, преподаватели и студенти от двете академии създават провокираща симбиоза между мисловните траектории на националното и безкрайно сложните и многообразни полета на съвременното изкуство.

Експозицията включва работи на 30 художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и на 22 преподаватели и студенти на Националната художествена академия в София.

В началото на XXI век, характеризиращ се с разгорещени дебати по темата за културното разнообразие, изложбата потвърждава значението на споделеното наследство, запазено в културата на всяка една страна по света, и на сравнението и диалога, които ни обединяват. От литографии до фотографии, минавайки през дигиталната графика и най-класическата рисунка, творците възстановят огромната художествена вселена, която преодолява териториалните граници в диалог между традиции и възприятия. Тази деконструкция на символа, в който националното знаме се е въплътил през последните векове и което изразява гордостта на собствената ни история, е дело на творческия гений, който остава отворен за света, но запазва идентичността си.

Вход
студенти
Вход
кандидат
студенти
Web
Mail
Платформа
за обучение