Иновационен лагер за ученици в МВБУ по време на Световната седмица на предприемачеството

Екип МВБУ
ное. 17, 2023

Отбелязахме Световната седмица на предприемачеството (13 – 19 ноември) като домакин на състезанието „Иновационен лагер“ за ученици, организиран от ПТГ „Никола Вапцаров“, гр. Самоков, по инициатива на Junior Achievement Bulgaria. В него се включиха 7 града, 70 ученици, 10 учители, 6 – членно жури от преподаватели и студенти в МВБУ, и 10 ментори от нашите студенти.

Г-жа Биляна Стамова и д-р Цветелина Николова, преподаватели от специалност “Икономика и мениджмънт“ в Гимназията откриха събитието и пожелаха успех на всички участници.

„Истинският успех не се измерва само в икономически показатели, но и в начина, по който създаваме добавена стойност за обществото и природата, за хората“, каза д-р Николова.

„Екипност, дух, страст! Уменията на бъдещето и основите на личностното развитие са събрани в този Иновационен лагер“, сподели г-жа Стамова.

Доц. д-р Даниела Георгиева, Декан на МВБУ, приветства учениците и техните учители от името на цялата академична общност на МВБУ и допълни: „Вдъхновяващи, предприемчиви, мотивиращи – това са личностите на новото време. Това са хората, които ще променят света – хора, които не се предават, генерират нови идеи и не се притесняват да ги защитят независимо от всичко! Днес в МВБУ са се събрали такива личности – иноватори на бъдещето. Заедно с нашият опит, отдаденост и чрез Светлината на знанието в рамките на иновационния ни лагер ще направим вашите първи крачки към бизнес идеите ви и към формирането ви като следващите велики предприемачи.“ Тя представи и възможностите за обучение в нашите иновативни и практически ориентирани специалности, разработени съвместно с бизнеса.

Проф. д-р Иванка Асенова, преподавател по психология в МВБУ, сподели на младите участници, че с оглед световната тенденция на нарастващо приложение на психологичните знания в професионалната сфера, в учебните планове на бакалавърските и магистърски програми, предлагани  от МВБУ, са включени за изучаване психологични дисциплини, релевантни на съответните специалности. Тя подчерта, че в нашето висше училище ние се стремим да разбираме по-добре  уникалността и потенциала на всеки един ученик и кандидат-студент чрез индивидуални консултации и специално разработен от нашите преподаватели психолози Психологичен тест за професионално ориентиране, за да им помогнем да разберат кои професии са най-подходящи за тях, съобразно личностните им особености, интереси и  способности. Така те могат да изберат подходящата бакалавърска специалност, която ще им даде необходимите умения за успешна професионална реализация.

Учениците попълниха Психологичния тест заедно с проф. Асенова, разбраха кои са силните им страни, които им дават предимство, и получиха ценни насоки от нея относно тяхното образователното и професионално бъдеще.

По време на състезанието до учениците в първите им стъпки по пътя на предприемачеството бяха неотлъчно техните ментори и наши студенти – Нелина Минкова, Виктория Бочева, Тея Мелконянц, Александър Лалов, Ивана Гюрова, Савина Генадиева, Анна Прокопиева, Йоана Илиева, Валерия и Александър. Те предоставиха ценни съвети и насоки за развитие на проектите на участниците и насърчаваха креативността и иновативния подход, като помогнаха на отборите да усъвършенстват своите идеи и да представят успешно своите проекти.

Журито от преподаватели  на МВБУ и членове на Студентски съвет в състав проф. д-р Миланка Славова – Заместник-ректор по учебната дейност, проф. д-р Лалка Борисова – Академичен преподавател, доц. д-р Стела Балтова – Заместник-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество, доц. д-р Иван Андреев – Заместник-ректор по управление на системата за качество и образованието в ОНС „Доктор“, доц. д-р Даниела Георгиева – Декан и Савина Здравкова – член на Студентски съвет, имаше нелеката задача да оцени и излъчи победител от блестящите идеи на 10-те отбора от талантливи млади иноватори.

Всички отбори демонстрираха креативност и представиха оригинални идеи. Журито подчерта значението на иновациите и технологичното развитие, отбелязвайки, че тези млади умове са бъдещето на индустрията и обществото. „Щастливи сме да бъдем жури на тази благородна инициатива. Впечатлихте ни  с огромен талант, високи дигитални умения и силен предприемачески дух и за нас всички сте победители! Ние вярваме, че няма невъзможни неща, че всяка поставена цел може да бъде постигната и, че през целия ни път, професионален, академичен и личен, ние се стремим да се самоусъвършенстваме. Вие доказахте това днес“, каза доц. Иван Андреев на церемонията по награждаването.

Големият победител в състезанието е отбор Eco Era, който представи бизнес модел в областта на устойчивата мода, свързан с производството на обувки от рециклирани материали.  Трудът и усилията на всички участници бяха възнаградени с аплодисменти и сертификати, връчени от доц. Иван Андреев.

Международното висше бизнес училище получи плакет от името на г-н Веселин Бързанов, Директор на ПТГ „Никола Вапцаров“, гр. Самоков, за университет – вдъхновител с благодарност за организацията и участието в събитието.

В събитието участваха отбори от ПТГ “Н.Вапцаров”, гр. Самоков, Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София, Професионална гимназия “Велизар Пеев”, гр. Своге, Професионална гимназия по икономика, гр. Перник, Средно училище “Георги Бенковски”, гр. Пазарджик, Средно училище “Васил Левски”, гр. Карлово и Средно училище “Св. Климент Охридски” гр. Ракитово, съпроводени от техните преподаватели г-н Руси Русев, г-жа Адриана Хрискова, г-жа Десислава Асенова, г-жа Лилия Чаушева, г-жа Спаска Бистрашка, г-жа Дафинка Клечкарова и г-жа Атанаска Манолова.

Световната седмица на предприемачеството е международна кампания, която има за цел да подпомогне младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение, да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. В нея ежегодно се включват над 10 милиона ученици от над 60 държави.