Среща на култури и идеи – МВБУ и Elmhurst University

Екип МВБУ
фев. 05, 2024

Посрещнахме нашите нови приятели от Elmhurst University, Illinois, в академичния ни дом и преживяхме вълнуващи, вдъхновяващи и зареждащи мигове заедно! 

По време на срещата обменихме добри практики в сферата на обучението и очертахме нови възможности за сътрудничество  между двете образователни институции. 

Доц. д-р Стела Балтова, зам-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. Миланка Славова, зам-ректор по учебна дейност и Симона Михайлова, председател на Студентски съвет, приветстваха колегите ни, които са на посещение в България по университетската им програма “Global Leadership program”.

Американските ни  колеги представиха и изключително интересен проект за България, чиято цел е да популяризира страната ни като туристическа дестинация пред американските граждани. Проектът е вдъхновен от собствените им преживявания и насладата от срещата им наживо с нашата култура, традиции, архитектура и красива природа. Те споделиха, че вече имат и свои любими кътчета в България, като сред тях попадат крепостта Царевец във Велико Търново, Панагюрското съкровище, Рилския манастир, Варна, Несебър, Пловдив, Благоевград и не на последно място любимата ни столица София. 

“България е едно скрито съкровище в източна Европа, кътче изпълнено с прекрасни хора, култура и природа”, сподели Мелани Макуййн, научен изследовател от университета.

Огромен интерес и дискусия предизвика и предстоящата  XIX Международна научна конференция – “Икономически растеж, бизнес перспективи, пазарно позициониране в условията на криза”, която ще се проведе на 12-13 април. Доц. Балтова покани колегите ни от университета в Елмър да се включат в нея, като подчерта, че за нас академичното развитие и израстване на младите учени, докторанти и студенти  е приоритет и поради това те ще имат възможността да споделят резултатите от своите научни изследвания в специално създаден за тях дискусионен панел. 

Аплодисменти предизвика и презентацията на проф. Славова за успеха на българските продукти в Япония, като най-запомнящ се беше примера за българското кисело мляко, което в момента заема внушителните 46% пазарен дял. “Мейджи” е името на компанията, която го разпространява на японския пазар от 1973 г. насам. 

Г-н Константин Занков сподели за своята реализация и опита, който е натрупал като маркетинг и бизнес консултант, туристически предприемач и изследовател. Той е завършил магистратура по предприемачество в МВБУ. По време на своето следване Константин разработва бизнес план, който вследвие реализира с подкрепата на нашите преподаватели. Той сподели също така, че благодарение на контактите, които е създал в МВБУ, успява да го развие и да го превърне в печеливша компания. Освен успешен предприемач, Константин е и преподавател в МВБУ. Нашите студенти черпят от неговия богат практически опит в бакалавърската и магистърската специалност по Дигитален маркетинг.

Срещата продължи с акценти от студентския живот в двата кампуса. Симона Михайлова, Александър Лалов – председател на комисия “Маркетинг” и Нелина Минкова – председател на комисия “Научноизследователска дейност” в Студентски Съвет, разказаха за предимствата на частното висше образование, студентските инициативи, в които активно участват, както и за структурата на студентското самоуправление в България и Европа.

Благодарим Ви Vania Adams, Melanie McQeen, Lawrence Brown, prof. Mick Savage, Ryan Coates, Robert Zita, Ian Purdom и Sirril Villikalam! За нас беше огромно удоволствие да споделим тези мигове заедно! До нови срещи!