Докторант на МВБУ е претендент за престижната награда „ПРЕДПРИЕМАЧИ В НАУКАТА 2023“

Екип МВБУ
сеп. 15, 2023

Ивинка Пазиева, докторант в Международното висше бизнес училище, заема своето заслужено място сред 12-те  студенти, докторанти и млади учени в България, които ще се състезават в конкурса „Предприемачи в науката 2023“ на фондация Карол Знание с награден фонд от 30 000 лева. Тя ще се включи в оспорваната надпревара с проект „Развитие на апитуризма в България с помощта на кръговия икономически модел“. Местата са ограничени, само девет проекта ще се борят за престижната награда.

„Оставам с дълбокото убеждение, че пчелното поведение може да спаси дори и всяка фирмена единица на ръба на своето оцеляване. Това ще разгледам по-подробно в проекта си чрез идеята за управление на туристическо предприятие основано на биомимикрични подходи. Не на последно място, у мен остава надеждата, че проекти като моя могат дори да ни спасят от екологична криза и взетите навреме мерки ще заявят убедително готовността на туристите да работят за преодоляването на екологичната криза с постоянство, старание и любов към природата, а защо не и към пчелите.“, споделя за обществено-значимите ползи от проекта си Ивинка Пазиева.

Темата на нейния докторски труд е „Предимства при прилагане на кръговата икономика в туризма“ с научен ръководител доц. д-р Стела Балтова, зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество.  Проведената разработка ще изведе мерките за спазване на кръгообразната управленска и потребителска форма в местата за настаняване, ще даде насоки за характеризиране на работещ кръгов туристически обект за настаняване, ще остойности примерни иновативни техники за търговските дружества в туризма, ще доразвие тезата за бъдещи работещи иновативни модели със социална и екологична насоченост в националната туристическа карта на България.

Освен че е наш докторант, Ивинка Пазиева е и част от АЛУМНИ клуба на МВБУ. Тя завършва бакалавърска степен по „Туризъм“ и магистърска степен по „Управление на туризма“ в нашият университет. Научните й интереси са в областта на устойчивото развитие, икономиката и управлението, развитието на екотуризма и зелените иновации. Във видеото тук тя разказва за общия ни път към постигане на нейните цели  и с какво МВБУ печели завинаги място в сърцето й.

Ивинка Пазиева е ярък пример за ангажиран докторант с амбициозни цели и страст към устойчивото развитие и иновациите в туризма. Нейният проект и академични интереси имат потенциал да направят значим принос за туризма, да вдъхновят промяната на туристическата индустрия в България и да допринесат за справянето с екологичните предизвикателства.

Пожелаваме й успех!