02.08_Pirot.jpg’

Екип МВБУ
авг. 02, 2021

В периода 25-27 август, във връзка с изпълнението на проекта „Приказката на килима“ в гр. Пирот ще бъдат проведени Дни на Чипровци в Пирот. По време на събитието занаятчии от Пирот и Чипровци ще демонстрират килимарски традиции, а посетителите, със съдействието на двете тъкачки, ще имат възможност да опитат да тъкат килими, така както съществува занаята от древни времена.

Програма на събитието:

Ден 1/ 25.08.2021

Пристигане на чипровския килимар и друг представител от Историческия музей Чипровци в гр. Пирот по обяд. Следва настаняване в хотела и обяд. За следобед е предвидена обиколка на Музея на Понишавието и постоянни изложби, където има цели, поставени от проекта. Тук можете да гледате и документалния филм, направен в резултат на Проект „Приказката на килима“.

Ден 2/ 26.08.2021

Тъкачите от Пирот и Чипровци ще тъкат заедно в Музея в Понишавието в работно време с няколко почивки. Посетителите ще имат възможността да тъкат, както и да снимат. Вечерта от 19:00 до 20:00 ч. ще има сесия по темата за пиротския килим и кратка презентация за посетителите и зрителите, а медиите ще бъдат поканени да отразят събитието. В двора на Музея на Понишавието ще бъдат изложени красиви екземпляри от пиротски килими от колекцията на Музея на Понишавието – Пирот.

Ден 3/ 27.08.2021

Сутринта от 10:00 до 11:00 часа ще бъде организирана среща на тъкачи на килими с представителя на Община Пирот, заместник-кмета Милица Голубович, която ще се запознае с резултатите от проекта и проблемите, пред които е изправено тъкането на килими в Пирот и Чипровци. Отпътуване на гостите – около 12:00 часа.