Поставен финалът на проекта „Приказката на килима“

Екип МВБУ
сеп. 08, 2021

С провеждането на тридневен инфо тур в периода 05-07 септември 2021 г. беше поставен финалът на проекта „Приказката на килима“.
Д-р Десислава Алексова – ръководител на проекта и г-н Ненад Йованович – служител в Музея на Понишавието – Пирот запознаха туроператори от българска и сръбска страна с новия туристически продукт, плод на труда на партньорските организации, да участват в демонстрации по килимарство и да се насладят на част от многообразието на културни, религиозни и исторически обекти в трансграничния район.

По този начин трансграничният район ще може да бъде популяризиран като туристическа дестинация, а създаденият по проекта туристически продукт – да бъде включен в туристическите програми на туроператорите, което ще допринесе за устойчивото развитие на региона и в частност за допълнителен поминък на местните хора.
По време на пътуването участниците имаха възможност да се запознаят с добри практики по европейски проекти и да споделят опит с колегите си от Исторически музей – Ботевград.
Домакини в Чипровци и Пирот бяха директорите на двата музея – д-р Анита Комитска и г-н Саша Йованович, а в Ботевград – директорката на Исторически музей Ботевград – г-жа Рени Лазарова Петрова и авторът на проекта „Хетеротопии“ Ботевград – Лесковац – арх. Мариела Андреевска.