МВБУ беше домакин на специално събитие за представяне на проект за иновация – „Дизайн на бизнеса“ на Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“, част от Национална програма „Иновации в действие“

Екип МВБУ
апр. 19, 2024

МВБУ беше домакин на специално събитие за представяне на проект за иновация – „Дизайн на бизнеса“ на Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“, част от Национална програма „Иновации в действие“. На него бяха представени ученически проекти за стартъпи, свързани с устойчиви иновации в сферите на интериорния дизайн, модата, кулинарията, хотелиерството, флористиката, брокерските услуги и журналистиката.

Г-жа Румяна Антова, координатор на гимназията по проекта, откри събитието и представи неговите цели: „Нашата цел е да предоставим на учениците си още една възможност за реализация, а именно създаване на собствен бизнес по професията, за която се обучават при нас или друг, различен вид бизнес, защото ние създаваме личности – знаещи и можещи, активни, креативни, критични и самокритични, способни да бъдат дизайнери на своето бъдеще.“

Г-жа Даниела Шошова, директор на ПГД „Елисавета Вазова“, пожела на учениците творчески успехи и мотивация за личностно развитие. Нейното послание към тях бе да бъдат дизайнери на своето бъдеще, да бъдат креативни в действията си и смели в мечтите си.

От името на МВБУ, като партньор в проекта, приветствие направи доц. д-р Стела Балтова, заместник-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество в МВБУ. „Всички ние споделяме една обща страст и вяра в силата на иновациите да променят и подобрят начина, по който живеем. Днешното събитие е възможност да обменим идеи, да учим един от друг и да създадем връзки, които ще ни помогнат да продължим да развиваме училищата си като центрове на иновация и експериментиране“, каза доц. Балтова.

Част от събитието бе и дискусионния панел на тема „Добавена стойност в бизнеса“. В него участие взеха доц. Балтова, проф. д-р Лалка Борисова и гл. ас. д-р Гергана Рашкова от МВБУ, проф. д-р Янка Тоцева от УНСС и г-жа Гена Събева, преседател на АИДБ (Асоциация на интериорните дизайнери в България). Те представиха полезни насоки за бизнес лидерите и предприемачите и създадоха вълна от вдъхновение и идеи за иновативност и социално отговорно предприемачество. Във фокуса на дискусията бяха ключовите фактори за успех в бизнеса и висококонкурентния свят на предприемаческата дейност.

Сред тях бяха отличени комуникативните и презентационните умения за създаването на добавена стойност за бизнеса. Беше разгледана важността на бизнес преговорите и търговските умения в постигането на успешни сделки и стратегии за разширяване на бизнеса. Друг аспект, който привлече вниманието на участниците и предизвика оживени дебати, беше корпоративната отговорност. Разгледани бяха и примери за успешни корпоративни инициативи, които имат положителен отзвук в обществото. Социалната отговорност на бизнеса беше разгледана в дълбочина, като се посочиха конкретни примери за реализирането й в практиката на бизнеса в Република България. Изтъкната беше и връзката между ефективното управление на времето и успеха в бизнеса. Разгледано беше дали печалбите могат да бъдат бързи и дали това винаги е желателно. Експертите се спряха и на въпроса за времето, необходимо за подготовка на предприемачите и за предимствата и недостатъците на младостта срещу опита в бизнеса.

Втората част на събитието премина под знака на иновациите и креативните идеи за бизнес модели на отличени ученици от няколко гимназии в България.